Sunday, March 14, 2010

Palmsocker

Dyra italienska tvålar?
Nej, det är palmsocker ni ser på bilden. Kommer inte helt förvånande från just palmen. Det är saven som kokas tills det bildas kristaller. Palmsockret har en lätt "kristyrig" munkänsla, doftar vanilj och har en karamellig smörig kolaktig smak med inslag av honung.

Jag gillar att använda palmsocker då det ger ett större smakdjup än vanligt strösocker. Till banan, ananas, torkade frukter, kokos, vanilj, äpplen och kanel adderar palmsocker en liten charmig extra dimension som är svår att värja sig mot.

Nedhackad i mindre bitar brukar jag låta en palmsockerbit (ca 50g) smälta i 2 msk smör. Sedan steker jag 1 -2 bananer, halverade på längden, i gottigheterna. Behöver jag säga vaniljglass? Nä, tänkte det. Men pressa lite limesaft över både glass och bananer precis innan servering. Är sötsuget inte stillat? Testa då att göra dina egna romsussin.

/Linda

2 comments:

Mikkan said...

Grymt koolt! Vart finner man sådant?

Smakverkstan said...

Och gott!
Du borde hitta palmsocker på någon av de asiatiska butikerna på luntmakargatan eller kring hötorgshallen. Här i Malmö köpte jag mitt palmocker hos Kina Center Livs.

/Linda