Sunday, December 13, 2009

Glöggprovning

I torsdags samlades ett gäng muntra damer för att prata, testa och själva krydda årstidens dryck framför andra; glöggen.

Vi gick ut med en lättare provning av tre av systembolagets varianter på det urgamla temat kryddat vin. En tradition med ett par tusen år på nacken. Förr i värden dracks vinet av såväl medicinska som sociala skäl året runt. Kryddorna kunde varieras i det oändliga och recepten innehöll ibland upp mot 15 olika ingredienser. Nu nöjer vi oss oftast med att sippa enklare och blaskigare varianter så här i juletider. Den nutida kryddningen kan nog bäst beskrivas som både menlös och allt för fantasifull på samma gång.

För att undvika de värsta avarterna hade jag plockat ut tre flaskor med ett på pappret intressant smakspektra. Dessa avprovades i följande ordning:

 

1 Kronovalls Slott Glögg (nr 96476) 69:-

2 Dufvenkrooks Xmas Delight (nr 96504) 69:-

3 Dufvenkrooks Special Spetsad med whisky (nr 96513) 79:-

 

Kronovalls klassiskt kryddade glögg sopade helt klart banan med enklare varianter i samma skola. En trevlig höjning av standarden utan allt för stora åthävor eller tillägg av märkliga smaksättare. Bra basglögg med andra ord.

Vill man skoja till det lite kanske man lockas att prova Dufvenkrooks Xmas Delight. Denna arombomb får sin alldeles speciella doft av en tillsat dos kakao. Inte helt traditionsenligt kanske men helt klart inom ramarna för vad som hör julen till. Denna lite kraftigare glögg vill vi nog helst konsumera i små mängder till sötsaker.

En av de få köpeglöggar jag återkommer till i stort sett årligen är Dufvenkrooks Special spetsad med whisky. Omdömmet om denna var en aning skiftande men mest positivt. Lite kemisk menade någon medan andra insöp whiskydofterna med större välbehag.

Efter provningen var det så dags att ställa sig i provköket för att pyssla ihop egen glöggliknande dryck. Mer om dessa kommer…

/Hanna

No comments: