Sunday, November 16, 2008

Kastanjetider

Rostade kastanjer med getostsmör och calvadosspetsad äppelmust. Kan det bli bättre ?
En absolut favorit är att bära ut grillen en sista gång innan jul och servera fördrink med tilltugg utomhus. Även om det är ett litet pilljobb med kastanjerna så lovar jag att det är värt det. Dessa enorma horder av taggiga små gröna bollar som gömmer brunblanka skönheter i våra parker är inget att sätta tänderna i. Nej, hästkastanjerna som finns här i Sverige är inte ätliga. Ätlig kastanj, Castanea sativa hör hemma kring medelhavsområdet. Där förgyller de sötsmöriga nötterna allt från såser, soppor, diverse fyllningar (så väl söta som salta) till att enbart ätas rostade med lite smält smör till. Kastanjen är något för mjölkintoleranta att upptäcka eftersom den är rik på både kalcium och potassium (kalium) som är viktigt för att ge ett starkt skelett och goda muskelfunktioner. Rent smakmässigt kan ni föreställa er en korsning mellan hasselnöt och jordärtskocka. Med andra ord en fyllig, söt och nötig smak som passar bra både i såväl söta som salta rätter.
/Linda

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.