Wednesday, April 09, 2008

Det våras för rabarber

Nu börjar alla vårtecken att dugga tätt. Mina rabarber börjar att ge späda små grenar vilket gör mig medveten om förra årets sista skörd som fortfarande ligger kvar i frysen. Under senhösten tröttnade jag på att ta till vara köksträdgårdens och marknadens dignande överflöd av råvaror. Till slut landade de i en mindre istid, både bildligt och bokstavligt talat dvs. i frysen. Men med våren kommer lusten att förädla tillbaka. De sista infrusna grova rabarberbitarna åker fram och pockar på uppmärksamhet. Jag gör en fantastiskt god rabarbersoppa som smakar sommarminnen och en Clafoutisliknande dessert osandes aromstinn orient. Nu finns det plats för ännu en säsong i både kropp, själ och frys!

Rabarbersoppa och kompott
2 kg frysta rabarber

2 ½ dl jordgubbssaft

1 kork rosenvatten

½ vaniljstång

2-3 msk socker

Mandelsmet
200g mandelmassa

½ dl gräddfil

2 ägg

1 msk vetemjöl

några frysta hallon

Koka ihop godsakerna förutom sockret, tills rabarberbitarna har blivit helt mjuka och börjat lösas upp till ett trådigt tillstånd.
Sila rabarberkoket och ta tillvara på vätskan och vaniljstången som sparas till soppan.
Häll tillbaka rabarbern i kastrullen och tillsätt 2-3 msk socker.
Bred ut rabarbern i en stor ugnsfast form eller i flera små. Häll över mandelsmeten och dekorera med frysta hallon och små tunna rosmarinkvistar. Baka av i ugn på 225 grader i ca. 20 min. Stick en tandpetare i mandeltäcket fastnar inget av mandeltäcket på stickan så är desserten färdig att serveras.Vill du så kan du även göra ett pajskal och fylla det med rabarberkompotten och mandelsmeten. Ovan syns båda varianterna. Pajen är även dekorerad med torkade rosenknoppar.

Rabarbersoppa
Ta den avsilade vätskan plus vaniljstången.
Låt den sjuda på låg värme i ca 10 min. tillsammans med en kanelstång, gärna Grenada-kanel som ger goda pomeranstoner.
Smaka av med socker eller Acaciahonung.
Servera soppan varm med en kula vaniljglass, en citronklyfta och lite hackad mynta.

Linda

No comments: