Wednesday, June 26, 2013

Tartelette med mandel, rabarber och jordgubbar



Midsommar är över, men än kan vi fortsätta att njuta av jordgubbar och rabarber. Visserligen skulle det kunna påstås att jordgubbar med gräddmjölk och socker är gott nog, men är inte alla sugna på en sötsyrlig, rosa och oemotståndligt gullig tartelette?
Jag har fått inspiration från den eminenta bakbloggen Bake my day, snacka om ambitiös!
Mandelfyllningen i receptet är en snabbare, enklare (och billigare) variant av frangipane, en klassisk mandelkräm som är väldigt användbar och framförallt otroligt god. I en frangipane används mald mandel istället för mandelmassa. Jag tyckte att mandelmassan gav en lite väl söt fyllning och använde en droppe bittermandelarom, nästa gang gör jag nog ett kilo frangipane istället. Då har jag en ursäkt att göra tarteletter varje dag istället…
  
Tarteletten kräver lite förberedelse men å andra sidan är färdigställandet väldigt enkelt och alla moment kan göras dagen innan.

Gör så här: 

6-8 tarteletter

Mördeg:
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
50 g smör skuret i kuber
1 msk kallt vatten
smör till formarna

Mandelfyllning
:
50 g smör
125 g mandelmassa

0,5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
ev 1 droppe mandelarom

Rabarbermousse:
2 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
ev. några droppar röd hushållsfärg


Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att göra mördegen. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke eller I en hushållsassistent. Blanda ner ner smöret och nyp/mixa samman till en smulig massa. Blanda snabbt ner det kalla vattnet så att en smidig deg formas. Smörj tarteletteformarna med smör. Kavla ut mördegen ca 3 mm tunn och klä tartelette-formarna med degen.

Gör mandelfyllningen genom att mixa mandelmassa och smör till en homogen massa. Blanda ner grädden, mjölet och bittermandelaromen. Fyll tarteletteformarna med mandelfyllningen.

Baka av i ugn i 12-14 minuter. Låt svalna innan skalen tas ut.

Gör rabarbermoussen genom att koka tunt skivad rabarber mjuk tillsammans med sockret. Passera genom en sil. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i några minuter, karama ur dem och rör ner i rabarberpurén. Låt purén svalna.
Vispa grädden fluffig och vänd ner rabarberpurén i grädden. Om du vill ha en mer rosa puré, färga den med röd hushållsfärg. Låt moussen stelna i kylen gärna över natten.

Innan servering, spritsa eller bred ut rabarbermousse och dekorera med färska jordgubbar.

/Lina

GetAttachment.aspx.jpg

1 comment:

Linda Dahl said...

Mums, vad gott det låter.