Tuesday, June 25, 2013

Primörer, mums!

Ett kilo fina rödbetor fick följa med hem häromdagen. Idag blev de till middag, endast skrubbade, halverade och bakade i ugnen. Lite salt, grovmalen svartpeppar, några rosmarinkvistar från balkongen och en matsked olivolja fick göra dem sällskap.

Under tiden (alltid längre tid än jag tror innan de är klara!) de var i ugnen rev jag några överblivna torra Truffetter, de små gräddiga getostarna med tryffel som finns i humidoren på Möllans Ost. Lika härliga som de är att äta färska är de när de torkat ihop tillräckligt för att riva dem. Då har de kraftigare smak, och tryffelaromerna framhävdes med en nypa tryffelsalt och några droppar tryffelolja. Sen är det bara att droppa i kallt vatten i skålen tills man har en härlig röra. I brist på överblivna Truffetter funkar ävan annan get- eller fårost efter smak.

Strax innan serveringen stekte jag tärningar av ett gott men lite torrt surdegsrågbröd samt en näve pinjenötter, samt klippte lite färsk mynta över det hela.

Ett glas rosé från Abruzzo smakade fantastiskt till!

Ett kilo rödbetor räcker till 3 rödbetsälskare som ensamrätt, eller till 5-6 personer som vill ha annat på tallriken också. /Sigrid

No comments: