Wednesday, June 22, 2011

Tiblisi 1:5 Tkemali - georgisk ketchup

Är det någon som har funderat på vad man kan göra med de sura gröna små plommonen som man kan se i torgstånden så här års? Nu kan ni sluta att fundera och i stället göra en grymt god, grön och syrlig sås. Vad man använder den till? I Georgien används den till allt från grillat kött till att smaksätta bönor, soppor och grytor. Med andra ord står det oftast en liten skål med grön korianderdoftande Tkmali på bordet redo att förgylla det mesta. Mitt absolut bästa möte med Tkemali var tillsammans med nygrillat lamm.


600 g små urkärnade gröna plommon

½ dl vatten

1 finhackad liten gul lök

½ tsk nymalda korianderfrön

1 tsk nymalda fänkålsfrön

2 vitlöksklyftor, pressade

½ -1 tsk cayennepeppar

salt och peppar efter smak

½ dl finhackad mynta

½ dl finhackad färsk koriander


Häll plommonen, löken och vattnet i en kastrull och låt sjuda på medelhög värme tills de är helt mjuka. När de är tillräckligt mjuka/sönderkokta mixar du röran hyfsat slät. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och häll i resterande kryddor men vänta med den färska myntan och koriandern. Salta och peppra efter smak. Låt allt koka ihop i ytterligare 5-10 minuter. Smaka av ytterligare med salt och peppar och rör ned de färska örterna. Häll upp på burkar eller i flaskor och låt svalna. Förvara i kylskåp så håller sig såsen i veckor.

/Linda


1 comment:

Smakverkstan said...

Men Linda! Det låter ju så gott. Måste göras.
/Hanna