Wednesday, February 16, 2011

Harissahetta värmer kylslaget februari eller kompromisslösa smaker

Harrisa har under en lång tid inte riktigt fått den plats den har förtjänat i mitt hem. Den har fått slåss med färsk chili, färska kryddor och egenhändigt gjorda heta kryddblandningar. Min kollega blev nyfrälst för något år sedan och talar fortfarande lyriskt om min möhippa då harissa serverades till merguez i fransbröd och med tjock svalkande yoghurt till. EEEH, jag var lite för "distanserad" för att komma i håg händelsen. Men hennes ihärdighet och målande beskrivning fick mig att stämma träff och omvärdera en gammal vänskap. Och visst hettar det till igen. Smaken är sublim - en skräckblandad njutning som får det att kittlas i magtrakterna och endorfinerna att pumpa i kroppen. En djävulusisk stark nordafrikansk chilipasta kryddad med vitlök, spiskummin, koriander och med en lätt intrikat beska. Harissa är inte bara infernalisk stark utan har ett förtätat smakregister som passar till det mesta och gör den tråkigaste soppan spännande.
Har du förresten barn hemma som kanske inte uppskattar het mat? Kryddhettan får kanske allt som oftast kompromissas bort? Inte från och med idag! Ställ fram harissaburken på bordet och förgyll din nudel-, gryt-, köttfärsås- och sopptallrik med en utrörd liiiten klick harissa. På bilden ovan ser du vår favorit i den finns inget trams eller onödigheter bara helt kompromisslöst god. Plötsligt blev februari lite roligare och några kylslagna grader varmare - åtminstone så länge chilihettan kittlar i munnen.

/Linda


4 comments:

Martin said...

ja, tack för att du påminde mig om harissa, kanske något att blanda i korvsmeten när gång.

Smakverkstan said...

Lätt, speciellt om vi snackar lammkorv. Du kan även blanda harissan med lite citron och olivolja så får du en ypperlig marinad som passar till lamm eller till att smeta in rotfrukterna innan de körs in i ugnen.

/Linda

Hanna på Möllan said...

Hallojsan, det ryktas att det numera finns riktigt bra Harissa på tub på Willys. Någon som kan konfirmera eller dementera?

/Hanna

Smakverkstan said...

Harissatub, låter så smidigt och så bra. Har än så länge bara sett dem susa förbi i cyberrymden. Men nu alltså Willys? Måste genast undersökas...

/Linda