Debatten kring hur farligt de mättade fettet egentligen är har varit lika het som en värmebölja mitt i sommaren. Jag tycker debatten har varit skev, svårtolkad och som vanligt helt svartvit. Personligen är jag helt övertygad att mättat fett inte är så farligt som man tidigare har trott. Det farliga är, tror jag, avsaknaden på frukt och grönt. Om du bara äter mycket frukt och grönt, adderar en och annan skön kvällspromenad så är jag helt övertygad om att du med gottgott samvete kan njuta av grissida med extra fet fettkappa, maffiga ostar och tokfeta korvar. Den maffiga salladen nedan har alla komponenter för ett garanterat nyttigt välbefinnande.
Sommarsallad 4 pers
2 klyftade nektariner
150g grillade kronärtskockor
100g solrosskott
100g ekblads sallad
100g grönsallad
1 msk finhackad salvia
1 msk färsk timjan (1 ½ tsk torkad)
200g Trentino (kan ersättas av parmesan eller en färskostget av typen Crottin de Chavignol)
1 paket bacon
100g rostade grovhackade valnötter
1 ½ msk färskpressad citronsaft
1 msk rapsolja
salta och peppra efter smak
Blanda ned klyftade nektariner, grönsaker och örter. Smula eller hacka ned trentinon. Skiva bacon i småbitar och fräs knaprigt i stekpanna. Låt baconet svalna och vänd sedan ned det försiktigt i salladen. Toppa med rostade valnötter. Häll över citron och rapsolja. Salta och smaksätt med massor av nymalen svartpeppar. Vad dricker jag till detta? Rotari rose från Trentino så klart!
/Linda
No comments:
Post a Comment