Sötsyrlig mineralighet, bubblig mjukhet, en liten knastrande kryddighet - eller t.o.m ett drag av harsyra, smultron och mossa? Hur som helst så har hallonen blivit helt skogstokiga och växer hejvilt överallt. Det är hallonår i år och därmed tar det inte många minuter att fylla en 1- liters hink med rödköttiga bär från närmsta skogsdunge. Helst bör de vara plockade utom synhåll från hårt trafikerade vägar. Marinera hallonen i sötsyrlig och kryddig sockerlag. Servera grädde, äggigt gräddig vaniljglass eller fet Larsayoghurt till.
1 dl socker
1 ½ dl vatten
½ vaniljstång
1 bit stjärnanis
½ pressad citron
grovhackad thaibasilika eller citronmeliss efter smak
Häll sockret i en kastrull och häll försiktigt över vattnet. Gröp ur den halva vaniljstången och häll i frön, stång och stjärnanis i lagen. Låt blandningen koka upp och sjuda ca 5-10 min. Obs! rör ej. Om du rör i lagen finns risk att sockerkristallerna fastnar på kanterna i kastrullen och bränns istället för att lösas upp i vattnet. Låt sockerlagen svalna och pressa i citron. Häll lagen över de färska hallonen och låt hallonen marineras i 10-20min. Toppa med thaibasilika eller citronmeliss vid servering
/Linda
No comments:
Post a Comment