Wednesday, June 06, 2007

Rabarberdröm

Rosenvatten och rababarber är smaker som kan bevaras och plockas fram under långa mörka vinterdagar. Frys bara in rabarber och plocka fram vid tillfälle. Rosenvatten finns bla. att hitta i arabiska och persiska butiker.

Rabarberdröm 6-8

Kompott:
4-6 skalade rabarberstängslar
4 om de är tjocka och stora 6-8 om de små och sköra.
om de är små och sköra behövs de inte skalas utan det rosaröda skalet kan få vara kvar och ge vacker färg.

1 urgröpt vaniljstång + skalet

¾ dl socker om rabarbern är av tjockare grövre sort kan det behövas ytterligare socker då har en mer markant syra och kan vara lite ”träiga” i smaken.(tillsätt ytterligare ½ dl socker om du vill att den ska stå sig i 2-3 veckor i kyl)

2 msk vatten

½ kork rosenvatten

Låt ingredinserna koka i hop och sjuda under lock i 20 min. Tillsätt rosenvattnet precis i slutet.

Att servera till:
6 dl tjock turkisk eller grekisk yoghurt
Fördela yoghurten i mitten av tallriken, häll den ljumma kompotten runt om.

Att strö över:
1 dl lättsaltade kardemummarostade hackade mandlar. (måtta kryddorna efter eget tycke och smak)

1 dl hackad mynta

Torkade rosenknoppar/blad, gärna färska om det finns tillhands. Tänk på att inte använda rosor från blomsterhandlaren då de är besprutade. Detsamma gäller rosor som växer vid hårt trafikerade vägar.

Hälsar Linda

No comments: