Wednesday, February 21, 2007

Späckat med fett!

Värdet av att ha en burk ankfett eller gåsfett hemma är oskattbart i jakten på att sno ihop en lyxmiddag på tre röda. Ta t.ex. kokta nudlar som får bli härligt ”insmorda” i ankfett med saltstekta Sezchuanpepprade bläckfiskar så förstår du vad jag menar..

250 g äggnudlar

2 msk ankfett

300g bläckfisk (godast med bara filén, utan armarna)

3 msk flingsalt

½ msk rostad och mortlad sezchuanpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

1 ½ msk jordnötsolja

Dela bläckfisken på hälften och ”kryssa” den lätt med en vass kniv. Har du en stor bläckfisk så skär den i mindre bitar och ”kryssa” dem lätt. Koka nudlarna. Hetta upp en stekpanna ordentligt. Doppa bläckfiskbitarna i flingsaltet. Häll oljan i stekpannan och pressa i vitlöken. Häll i bläckfiskarna och krydda med den rostade och mortlade sezchuanpepparn. Sila av nudlarna och klicka i ankfettet, salta och peppra efter behag. Servera med några citronklyftor och strö lite hackad vårlök över nudlarna. Dryck? George Breuer Riesling Sauvage!

Fett är som vi alla vet, i dubbel bemärkelse, tyngden i nästan all matlagning. Fettet bär fram alla smakerna och är en smakförhöjare som oftast får oss att lätta från marken. Det är värt att påpeka att ank- och gåsfett inte går att använda på samma sätt som smör och grädde vilka är neutrala och framhäver andra smaker utan att själva ta över. Ank- och gåsfett ligger inte snällt och mjukt som en sammetslen bakgrund åt alla andra smaker. Fågelfett tar plats och ”rockar fett” det är minst sagt en mäktig smakupplevelse; fett gott, men inte när som helst eller hur mycket som helst.

Pippi på fett:
Att göra sitt eget ankfett är en enkel match. Tillagar du ankbröst så skär bort allt överflödigt fett. Lägg bitarna i en kastrull med lite vatten och låt fettet sjuda. Efter en stund kommer det att fräsa ordentligt i kastrullen, när det tystnar är fettet färdigsmält. Sila av, häll på burk och ställ in i kylen. Tillagar du en hel fågel, så lägger du fågeln på ett galler med en långpanna undertill med lite vatten i. När fågeln är klar är fettet klart. Sila av, häll på burk och ställ in den i kylen. Hållbarhet? Lääääääääänge. Minst ett halvår.

Hälsan tar vi och pratar om i nästa blogg………

Linda/Smakverkstan/Mat-Karavan

No comments: