Tuesday, August 20, 2013

Smakverkstan på Malmöfestivalen!


Vi nya medlemmar i Smakverkstan har fått det hett om öronen direkt då Smakverkstan håller i Dagens köksskola på  Malmöfestivalens kock-scen på Gustav Adolfs Torg. Sigrid och Linda höll fanan högt de två första dagarna och idag var det min och Stellas tur. Äpplen var ämnet och nervositet och ångest har varit starka ledstjärnor i livet de senaste dagarna. Men som tur var gör ju nya utmaningar också att vi får lära oss nya saker. Vi har läst på intensivt om äpplen och hade helt klart svårt att begränsa oss. Hade vi fått bestämma hade vi snackat äpplen en hel dag. Nästa projekt blir fruktvin...
Under vårt framträdande lovade vi de snälla åhörararna att lägga upp recept på vår MYCKET goda och enkla äpple- och rotsellerisallad. Salladen går att servera med lufttorkad skinka eller en god ost, eller så gör ni en större sats och serverar till en bit fisk och brynt smör. Vi valde den lokalt lagrade osten Malmö Akvavit som finns att köpa på Möllans Ost. Det mesta går att förbereda i förväg, den picklade löken behöver minst 30 minuter för att bli färdig. Skivar du rotselleri och äpple i förväg, lägg genast ner hacket i iskallt vatten med saften av två pressade citroner och ställ i kylskåpet, annars blir salladen brunt och trist. Gör senapsdressingen precis innan servering, annars skär den sig och ser tråkig ut.

Sallad med äpple, rotselleri, persilja, picklad lök och senap.                  
4 personer som förrätt

Sallad:
2 goda ekologiska svenska äpplen skurna i skivor
Ca 200 g rotselleri skalad och skuren i smala skivor
1 dl grovt hackad kruspersilja
1/2 dl rostade och hackade hasselnötter
Picklad lök:
1 rödlök
1 dl rödvinsvinäger
1/2 dl picklad lök
Senapsvinägrett:
2 msk senap (grov skånsk eller dijon)
2 tsk äppelcidervinäger
Salt och nyvalen svartpeppar
Ca 1 dl olivolja
2 msk hackad gräslök

1. Börja med att pickla rödlöken genom att skiva den tunt, gärna på en mandolin. Vispa i sockret i vinägern, vispa tills sockret löst upp sig. Lägg i löken och låt den marinera i ca 30 minuter innan servering.
2. Gör senapsvinägretten genom att blanda senap och vinäger. Blanda ihop och droppa försiktigt i olivoljan samtidigt som du rör runt. Tänk dig att du gör en majonnäs, dressingen kommer att tjockna efter en liten stunds vispande. När du tycker att dressingen är lagom tjock, smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger. Vänd till sist ner den finhackade gräslöken.
3. Blanda det hackade äpplet, rotsellerin och kruspersiljan. Salta och peppra och häll på 2 matskedar olivolja. Blanda runt försiktigt så att salladen håller sig lätt och luftig.
4. Arrangera salladen på tallrikar tillsammans med ditt val av skinka eller ost. Lägg till sist på ringar av den tjusiga, rosa picklade löken, droppa på senapsvinägrett och avsluta med rostade hasselnötter.

Tack till er som kom och tittade på oss idag! Fler tips på vad ni gör med alla höstens kommande äpplen kommer i dagarna!

/Lina och Stella

No comments: