Wednesday, August 21, 2013

Grönsaker på Malmöfestivalen

Hej!

I söndags var jag först ut av Smakverkstans medlemmar med att stå på Malmöfestivalens kockscen och tipsa om en god maträtt. Prata om mat gör jag ju ofta och gärna, laga mat och samtidigt prata om det kändes mer avancerat. Så var det ju, men oj vad roligt att ha stått på scen!

Temat var vegetariskt, inte bara för att det är nyttigt för människa och miljö, utan för att det är så gott! Passa på att laga detta nu när de lokala grönsakerna är som bäst. Handla lokalt för att stötta lokala odlare, handla ekologiskt för att bevara biologisk mångfald och bespara både dig själv och jorden bekämpningsmedel. Odla själv om du har intresset!

Här kommer receptet:


Rödbetor och mangold på två vis

Välj antingen
Fransk smaksättning: getost, timjan och valnötter
eller
Kinesisk smaksättning: rostad sesamolja, tofu, sesamfrön, ingefära

Ingredienser:

1 knippe små rödbetor med fin blast kvar på
1 knippe stora vackra mangoldblad
1 stor gul lök eller två färska knipplökar
olivolja
havssalt, nymalen svartpeppar
1-2 matskedar flytande honung

Fransk smaksättning
100-150 g mogen halvmjuk getost tex Chabi, Chèvre d’Or, eller vanlig getostrulle
50 g valnötter
några timjankvistar

Kinesisk smaksättning
1 paket fast tofu, gärna rökt
2 msk rostad sesamolja
1-2 msk svarta sesamfrön
ingefära efter smak, 1-2 tsk färskriven


Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av blasten en centimeter från rödbetorna, skrubba dem rena. Om de är färska behöver de inte skalas. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över någon matsked olivolja och strö över havssalt. Vrid några varv på pepparkvarnen och lägg med en timjankvist. Baka mitt i ugnen ca 40-45 minuter. Känn med en sticka eller gaffel så att rödbetorna mjuknat men inte blivit mosiga. Halvera rödbetorna och pensla dem med honungen medan de är varma.

Skölj mangoldbladen och rödbetsbladen. Strimla dem ca en halv centimeter brett. Finhacka löken och fräs den mjuk och gyllene i en matsked olivolja. Fräs bladen också tills de precis mjuknat. Lägg upp på ett serveringsfat, arrangera rödbetorna ovanpå.

För fransk smaksättning, rosta valnötterna i en torr varm stekpanna. Smula getosten över de varma rödbetorna, strö valnötter och repade timjanblad över.

För kinesisk smaksättning, rosta sesamfröna i en torr varm stekpanna. Tärna tofu och stek den knaprig i sesamoljan. Riv ingefäran, strö den, tofun och sesamfröna över rödbetorna. (Om du tycker att den råa ingefäran är för stark kan den fräsas tillsammans med grönsakerna.)

Vill man göra rätten matigare kompletterar man med bulgur, ris eller nypotatisar. För den som önskar protein till kan rökt fisk eller grillad kyckling passa bra.

Smaklig måltid!/Sigrid

1 comment:

Anonymous said...

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i mytaste.nu så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.mytaste.nu/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Mytaste.nu