Thursday, January 30, 2014

Brunshultsprojektet – en bakgrundhistoria.

 

På vinden till en liten gård i norra Skåne hittade jag i somras ett hopvikt papper. Det låg instucket i en bok med hushållstips från 1906. Det vikta, randade arket innehåller elva handskrivna recept varav åtta småkakor, en tårta, en mjuk pepparkaka samt ingefärspäron. I stort sett ett klassiskt kaffebord så som det skapades under det sena 1800-talet. Det som rörde mig mest var kanske inte recepten i sig, även om just dessa representerar ett kulturarv. Istället var det signaturen på slutet som gjorde min dag.
Brunshult den 5 jan.
H.T.
Det är mina initialer och 5/1 är Hannadagen sedan man gjorde om namnsdagslängden 1901. Handstilen är gammal och stavningen likaså. Vikt och volymmått är inte enhetliga, ibland skålpund och ibland hekto.

Om vi godtar att detta är en Hannas namnsdagsbjudning har den alltså inte tillkommit före det förra sekelskiftet, men kanske inte heller så långt efter. Vem var H. T.? Vilket år bjöd hon på kakor? Och varför skrev hon ner recepten på ett brevpapper? Jag vet inte. Kanske får jag aldrig reda på det men det roar mig att rota lite, så svaren kanske dyker upp så småningom.

Hur som haver tänkte jag förkovra mig i gamla mått och vikter och samtidigt bli lite bättre på att förstå bakning som annars inte är min starka sida. Idén var att ställa till namnsdagsfika med recepten som grund. Så blev det nu inte eftersom en flytt till Gotland kom emellan men nu är det dags. Projekt Brunshult är igång och de första kakorna står i ugnen. Följ min resa till kakbufféns barndom här på bloggen.

/Hanna

No comments: