Monday, July 23, 2007

Smakminne

Hej på er,

Tack för ett fint mail!
Jag ska höra med min kollega när hon kommer tillbaka från sin semester.
Men jag lovar även att jag ska höra mig för med handlarna kring Möllan.
Visst är det fascinerande att något som man ätit för så länge sedan kan vara så fastetsat i ens minne. Smaken är faktiskt en av våra starkaste minnesmekanismer. Även om de våta kindpussarna och de gamla parfymerade tanterna inte existerar i sin fysiska form längre så kommer ögonblicket inte bara att finnas kvar i ditt minne utan även konserverade i din gröna valnötsmarmelad.

Glad sommar

Linda

1 comment:

Anonymous said...

Hej Linda!

Medvetenheten kring vilka klimatutsläpp transporter av mat orsakar har ökat de senaste året och en del restauranger är snabba på att hänga med i trenden kring närproducerat och ekologiskt. Därför är det förvånande att samma restauranger inte tycks ha tänkt til kring de viner som presenteras på menyn. Viner från Australien, Sydamerika och Afrika fraktas med båt till Sverige och orsakar stora kliamtutsläpp. Att välja ett europesikt vin är i regel ett mycket bättre val ur klimatsynpunkt. Visste ni föressten att franska viner fraktas hit med lastbil istället för med tåg som de italienska vinerna gör? Det vore en enkel åtgärd att frakta även franska viner med tåg och kanske värt att sätta press på importörerna genom att itsället välja ett italienskt vin framöver. Mer om detta och en lista över hur några viner har fraktats till Sverige finns på www.rattattveta.nu för den som är intresserad.
http://mp.se/templates/Mct_77.aspx?avdnr=12099&number=128791

Kram Annika