6 st jordärtskockor ca 400g
4-5 finhackade schalottenlökar ca 1 ½ dl
25 g smör
1 liten pressad vitlöksklyfta
3 dl vatten
1 dl vin
2 + 1 dl grädde
1 dl mjölk
1 äggula
300 g kantareller
150 g strimlat bacon
10 cm lång bit av purjolök, ca 2 dl
25 g smör
ca 4 tsk tryffelolja (kan uteslutas om så vill)
salt och peppar efter smak
Skölj, skala och tärna jordärtskockorna. Lägg tärningarna i citronvatten så att de inte blir missfärgade och ställ åt sidan. Finhacka schalottenlökarna. Smält smöret i en kastrull. Häll i schalottenlöken och pressa i vitlöken när smöret slutat att fräsa. Häll av vattnet från jordärtskockorna och häll dem i kastrullen. Häll över vattnet, salta och peppra efter smak och låt koka i 25-30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Förbered under tiden kantarellerna. Borsta och rensa dem och skär bort smutsiga ändar. Dela kantarellerna så att de blir i ungefär samma storlek. Strimla bacon och slanta/strimla purjolöken. Fräs kantarellerna i en stekpanna på hög värme. Låt de svettas i 3-4 minuter. Klicka därefter i smöret och låt det smälta. Lägg i bacon. När Baconstrimlorna har fått färg häller du i purjolöken. Salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan.
Häll i vinet, 2 dl av grädden och mjölken i jordärtskockssoppan och låt allt sammans sjuda ihop 2-3 minuter. Mixa sedan soppan slät. Blanda äggulan med den resterande grädden och häll sedan i soppan. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Ta fram fyra djupa tallrikar fördela kantarellfräset i tallrikarna. Häll jordärtsskockssoppan runt om. Rippla lite tryffelolja över soppan. Servera med tunnbrödsstängerna till.
Tunnbrödsstänger 10-15 st
2 tunnbröd
50 g finriven västerbottenost
1 ägg
Sätt ugnen på 250 grader. Skär tunnbrödet på längden ca 1 cm breda/tjocka och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Riv ca 50 g västerbottenost. Vispa ägget så att äggula och vita blandas. Pensla tunnbrödsstängerna med ägget och strö över osten.
Sätt in dem i ugnen i ca 3-5 minuter eller tills osten är smällt och fått en lätt gyllenbrun färg.
Men efterrätten? den får jag ju inte glömma! Kolla här, här och här.
/Linda
2 comments:
fläsket på grillen där sätter sannerligen igång aptiten min!
Lägg väl märke till den fantastiska fettkappan! Yummy.
Post a Comment