För bild och rescension kika här
Recepten nedan avser 4-6 personer.
Rödbetsfalaflar
3 dl kikärtor
20 cm purjolök
1 dl rivna rödbetor
1 ½ pressade vitlökklyftor
2 ägg
1 msk vetemjöl
½ msk mald spiskummin
½ msk mald koriander
2 msk olivolja
1 tsk bakpulver
1 dl sesamfrön
Lägg kikärtorna i blöt minst 8 timmar eller enligt anvisningar på förpackningen. Häll sedan av vattnet, skölj dem och avlägsna brunsvarta dåliga kikärtor. Mixa dem sedan i matberedare till en grynig smulig massa. Häll över kikärtorna i en bunke. Finhacka purjolöken. Riv rödbetorna. Häll i purjolöken, pressa i vitlöken och blanda ned äggen i kikärtsröran. Tillsätt de rivna rödbetorna, kryddorna och häll över olivoljan. Rör om. Häll tillbaka smeten i matberedaren och mixa till en slätare och mindre grynig smet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Låt smeten stå och svälla i ca 30-40 minuter. Detta ger dig tid att förbereda de övriga tillbehören. Till sist, innan du formar falafelsmeten, rör du ned sesamfröna. Hetta upp 1 liter olja till ca 180 grader i en 2-litersgryta. Forma falafelsmeten till ovala bollar med hjälp av två skedar. Fritera dem sedan i ca 4 minuter. Fritera max 5-6 bollar i taget. Du kan även lägga falfelbollarna på en väl olivoljeinsmord plåt och sätt in i ugnen på 225 grader i 10 minuter ta sedan ut dem och vänd dem och sätt in igen i ytterligare 10 minuter.
Skånsk stark senapsdressing
1 msk skånsk grovkornig stark senap
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½ msk ättika 12%
1 tsk timjan
1 dl vatten
1 dl neutral rapsolja
Häll senapen i en skål. Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt ättika, timjan och vatten. Rör om så att alla ingredienserna blandar sig. Häll sedan, med tunn stråle, rapsoljan ned i bunken samtidigt som du rör om. Låt sedan dressingen stå en stund då smakerna från vitlöken, senapen och timjan kommer fram ordentligt, ca 20-30 minuter.
Senapsmarinerad äppel- och rädissallad
1 liten rödlök
1 litet knippe rädisor
4 medelstora matäpplen
1 - ½ msk skånsk stark senapsdressing
½ dl finhackad persilja
Youghurtsås med smak av Malmö akvavitost och pepparrot
2 dl yoghurt
½ dl pepparrot
1 dl finriven Malmöakvavitost (kan ersättas av annan stark prästost/brännvinsost)
salt och peppar efter smak
Blanda alla ingredienserna och låt stå i ca 20-30 minuter eller tills du hunnit steka alternativt fritera falafelbollarna.
Smaklig spis!
/Linda
No comments:
Post a Comment