Friday, February 26, 2010
Hyllad - Palak paneer
Thursday, February 25, 2010
Livematlagning!
Sunday, February 21, 2010
Istället för buljongtärning…

Den femte smaken, umami, är en så kallad smakförstärkare. Den får oss att uppleva att det vi äter smakar mer än ”summan av sina råvaror”. Smakförstärkare finns enkelt uttryckt i två varianter, kemiskt framställt (E620-E635) eller i naturlig form.
Många av mina matintresserade medmänniskor har mer och mer börjat välja bort livsmedel med tillsatt kemisk smakförstärkare. Antingen anger man hälsoskäl som främsta orsak, eller att man helt enkelt inte tror att bra livsmedel behöver smakförstärkare. Att välja bort produkter som innehåller kemiskt framställda smakförstärkare är egentligen inte särskilt svårt. Det räcker med att läsa innantill och plocka något annat från disken eller hyllan. Alternativt avstå från färdigmat för att istället laga mat från grunden på riktiga råvaror. Det svåra visar sig istället vara att byta ut de produkter som vi använder som smakförstärkare; buljongtärningar och fonder.
Tills för några år sedan innehöll alla buljonger och fonder kemisk smakförstärkare men efter massiv kritik och ifrågasättande från konsumenter har flera tillverkare tagit bort dem. Problemet som då uppstår är att buljongen ”slutar smaka”. Den blir helt enkelt meningslös. Eftersom naturlig umami framför allt finns i lagrade proteinrika produkter är det istället dem vi kan använda som ersättare för buljongtärning. Jag brukar påstå att det räcker med att ha tre flaskor hemma; en med asiatisk fisksås, en med ljus (japansk) soja och en med mörk (kinesisk) soja. Fisksåsen får ersätta de ljusare buljongtärningarna, den ljusa sojan mellanregistret och den mörka sojan kraftigare buljonger. Vill man skoja till det ytterligare kan man också använda sig av riven vällagrad ost som parmesan eller små stycken torkat kött i grytan/soppan. Överkurs är att använda sig av små fermenterade sojabönor, vällagrad tofu eller vissa typer av alger. Oavsett vad du väljer gäller grundregeln att det du tillsätter inte ska bidra för mycket med sina egna aromer. Poängen är ju att de istället ska förstärka smaken av det du redan lagt i grytan. Börja alltså med lite och smaka dig fram. Oftast räcker det med någon knapp matsked av sojan för att köttfärssåsen ska blomma.
/Hanna
Friday, February 19, 2010
Fredagsmys = fläskfärsfyllda färska vårrullar
Sunday, February 14, 2010
Linser
Februari är en synnerligen oinspirerande månad i mitt kök. Eller rättare sagt, det är nu min inspiration och kreativitet sätts på prov. På våren kommer de första primörerna på, sommaren lockar grönröda fällt av jordgubbar och med lite tur även sommarkantareller för att inte tala om höstens skördefest. Ja, som ni förstår så kommer inspirationen liksom gratis under vår, sommar och höst. Längtan efter grönska, värme och ett säsongsutbud som går i regnbågens alla färger bara växer, växer och växer.
Nu vänder jag mig till en av världens äldst odlade stapelvaror. Redan 9500-år före vår tideräkning var dess rötter djupt rotade i främre orientens bördiga halvmåne. Med andra ord en gröda med pondus och självförtroende både vad det gäller smak, innehåll och användningsområden. Med sitt höga proteininnehåll har ärtväxten spelat en livsviktig roll för många genom historien och äts i stora delar av världen. Varför inte pröva att laga koshary, masoor dal eller en apelsin- och linssallad
Linser finns i alla tänkbara varianter och jordbundna färger. Gula, röda, gröna, svarta, belugalinser, paradinalinser och puylinser. Stora och små - skalade, och hel eller halvkonkava. Se där! Kanske inte ett utbud i regnbågens alla färger men likväl små guldpenningar som uträttar underverk. Med sin matiga, mustiga och maffiga smak förgyller de sallader, grytor, mos och soppor. De lite större gula röda och blekgröna som finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer behåller inte sin fasta konsistens vid kokning utan blir lite grynigt grötiga. Dessa lämpar sig därför bäst till soppor, röror och grytor. Numera är det även lättare att hitta beluga- eller svarta små linser, franska Puylinser och de spanska paradinalinserna som är betydlig fastare i konsistensen. De gör sig fantastiskt i sallader, ugnsbakade tillsammans med rotfrukter eller hastigt frästa i vitlök, olja och örter. Varför inte göra som kockarna på restaurang Tempo i Malmö? De låter potatismoset uppgraderas till lyxmos genom att blanda i puylinser.
Var det någon som sa att februari var en oinspirerad månad? Inte jag i alla fall!
/Linda
Saturday, February 13, 2010
Masoor dal och tandoorikycklingklubbor
Väljer du en mustig men mild curry så brukar middagen passa så väl rena barnsliga smaklökar som trötta tränade tungor. Vid vuxenkalas väljer jag tyngre doningar.
Linsgrytan kan ätas helt vegetarisk med ris till. Vill man kan man addera kycklingklubbor som i fallet nedan. Själv brukar jag kila i väg runt hörnet till närmsta indiska restaurang och köpa naanbröd medan linserna står och puttrar. Jag äter sedan min dal i en djup skål med skeden i ena handen och naanbrödet i andra.
Masoor dal
1 ½ dl kokta röda linser
Smält smör och häll i oljan på hög värme. Häll i curryn, lagerbladet och kardemummafröna när smöret har slutat fräsa. Rör om hela tiden så att det inte bränns och tills det doftar. Sänk värmen och häll i lök, vitlök och tomatpuré. När purén har övergått i lätt brunaktig ton häller du i den finhackade moroten, tomaterna, de kokta linserna och till sist kokosmjölken. Låt allt stå och puttra i 20-25 minuter på låg värmer.
Tandooriklubbor
8-10 kycklingklubbor
2 msk neutral olja
Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form. Skär kålroten i mindre, ½ cm, tjocka bitar och lägg i ugnsformen. Pressa över vitlök, lägg i kanelbitarna och den nysstötta spiskumminen. Salta och peppra efter smak. Häll över oljan och blanda runt ingredienserna så att allt fördelar sig jämnt. Ställ in i ugnen i ca 50 minuter på 200 grader.
/Linda
Wednesday, February 03, 2010
Insöat land reagerar!?
Det som göms i snö...
Curryblandningarna bara väntar på att bli använda. Den ena lite mer parfymerad av korianderfrön än den andra men i gengäld har den sistnämnda extra mustiga toner av kummin. Ceylonkanelen ska helt klart få smaksätta de sista vinteräpplena, lavendeln får nog bli till spröda honungs- och lavendelflarn. Hibiskusen är en spännande nykomling i mitt kök och kommer nog få smaksätta både ditt och datt innan den hittar sin självklara roll.
/Linda