Friday, July 05, 2013

”BYSRYJ, BYSRYJ”



”BYSRYJ, BYSRYJ”!!
Det finns en etymologisk sägen om hur ordet bistro uppstod enligt Jan Öjvind Swahn, docent i etnologi vid Lunds universitet. Efter Napoleons fall i Paris skall staden ha invaderats av ryska soldater som flitigt besökte de franska små enkla restaurangerna och barerna för mat och dryckesintag. Vid ankomsten ska de ha kastat sablarna i bordet och utropat ”BYSRYJ BYSTRYJ! Detta kan översättas som fort, fort! Ordet bistro skall då ha uppstått om de krogar som de besökte.

Efter att Brogatan, som jag även vill benämna som Malmös bistro, stängde och nya ägare tog över var det som om de törstiga och trötta geparderna bytte vattenhål. Kulturarbetarna sökte istället upp nya mötesplatser där de kunde häcka vidare. Brogatan var en mötesplats där man kunde äta gott i restaurangen och sedan stå på lurpassa i baren till långt in på småtimmarna.  
Jag vill inte gå in på vad det var som hände eller varför alla helt plötsligt bytte lokal för dryckenskap, men det är rätt folktomt nuförtiden.  Jag skulle dock vilja ge er en ny anledning att hitta tillbaka till det som nu heter gamla Brogatan, jag vill att ni helt enkelt går dit och dra sablarna i bordet en gång för alla.
Från och med den första juli kommer bistron att få nytt ”ljus i lyktan”. Köksmästare Dennis Gustafsson och Souschef Alexander Norén kommer ta över köket och leverera en ny meny som innehåller allt från ostron, terrine med picklade sviskon, kalvlever med kantareller, karemelliserad lök samt en rad olika charkuterier.  
Dennis är en Malmö kille med lång erfarenhet i branchen. Han har rest och  arbetat runt på  en rad gedigna ställen. Med namn som Patépaté i Köpenhamn och St Johns i London och nu senast Bastard här i Malmö .
För att vara extra tydlig i min bedömning tycker jag att ni skall gå dit eftersom den gamla atmosfären fortfarande lever kvar men nu i kombination med det nya som levereras enligt ovanstående meny.
Själv skall jag damma av min sabel under sängen, ta på mig hatten och slira ner på Brogatan fortare än Napoleon hinner blinka och beställa in en kalvlever.
Väl mött
Stella

No comments: