Nu har vi kommit till en av mitt livs ”litterära rätter”.
Saker jag läst om men aldrig sett, lite i parietet med lungmos.
I mitt hem i Malmö finns en drygt hundra år gammal skorpa.
Inte ett recept utan en faktisk skorpa. Den bakades juletid 1912 av en till mig
sedan länge avliden släkting. Faktiskt dog damen i fråga i samband med baket
och någon sentimental människa sparade en av de skorpor som bakats i hennes
livs sista stund. De först åren måste skorpan ha upplevts både traumatisk och lite
pinsam. Nu, så här 101 år senare är den bara fantastisk.
Som en parentes, i slutet av den till skorpan bifogade
lappen om ursprung och historia, står att smulorna i botten på lådan är rester
efter Marstrandskex bakade vid samma tillfälle. Bland Brunshultsrecepten finns
också Marstrandskex representerade. Kex bakat med en viss del potatismjöl. Det
förklarar troligen smulet. Potatismjöl är inte vidare stabilt. Degen är däremot
lite seg och smidig att kavla, kexen i sig är snygga men tämligen ointressanta
i smaken. Det verkar som om Marstrandskexen ursprungligen skall ha haft ett hål
uttaget i ena sidan. Sådana kex finns också i min jultradition hemifrån men då
som havrekakor, smöriga, milda och fantastiskt goda. Eftersom jag i bakande stund
befinner mig i ett dålig utrustat kök letade jag länge efter något att mönstra
kexen med. Tillslut fastnade jag för ett spritsmunstycke och resultatet blev
ganska snyggt tycker jag (kolla smakverkstan på facebook).
C:a 75 kex
1 hg smör
1 hg socker
1,25 dl mjölk
2 hg potatismjöl
2 hg vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
125°C ca 15 min.
Alla ingredienser blandas för hand i en skål till en slät
deg. Låt degen vila kallt en timme. Tag ut delar av degen, kavla tunt och
stansa ut kakor med kakmått. Lägg på bakplåtspapper och stansa eller skär ut
önskat mönster. Baka av lågt i ugnen, kexen är färdiga när de fortfarande är
vita och vackra men det inte längre stinker ammoniak när du öppnar ugnsluckan.
/Hanna (och Hanna)
2 comments:
I hastigheten fick rågkakorna havre som ingrediens. Det ska vara rågsikt om jag tror att jag vet vilka kakor du menar.
Mantap21
Mantap21
Mantap21
Mantap21
Mantap21
Mantap21
Mantap21
Mantap21
Post a Comment