Först ut i Brunshultsprojektet är Äkta Mandelkransar (för
ursprungsrecept se bild).
HT d.ä. använder i det här receptet det gamla måttet
skålpund. Ett skålpund motsvarar 425 gram och för att göra det enkelt för mig
utgick jag från mandel i 200 grams påsar. I originalreceptet vill hon att vi
använder 212,5 gram sötmandel och 212,5 gram bittermandel. Väl medveten om
vissa barns tendens att svulla kakor när de är obevakade och ganska okunnig om
hur bakad cyanid fungerar tog jag det enhälliga (det fanns bara jag i fysisk
form i köket) beslutet att ersätta bittermandeln med söt dito och bara addera
en handfull bittermandlar för den goda smakens skull. Om detta på något sätt
retar upp min sedan länge avlidna namne må det vara hänt. Det är i alla fall få
förunnat att få den här typen av uppmärksamhet så långt efter sin bortgång så
jag tror inte att hon allvarligt misstycker.
Mandeln maldes i kvarn, från samma tid som HTs d.ä.
receptsamling, hämtad från min ömma moders gömmor. När jag skulle skruva fast
den i bordet (hämtat från mammas loft) upptäckte jag att det redan fanns märken
efter en kvarn på samma ställe som jag ville sätta min. Märkligt nog gick inte
kvarnen att dra fast eftersom gängorna var utslitna precis lagom till att det
borde ha tagit emot under bordsskivan. Kan det föreligga ett samband? Jag blev
tvungen att lägga en skärbräda emellan för att kvarnen skulle sitta still. Snabbt
och enkelt rörde jag sedan ihop socker, malen mandel och ägg till en tjock
smet. Eftersom det skulle bli kransar bestämde jag mig för att spritsa ut
massan. Jag hade stått i valet och kvalet mellan en bra sprits i rejält plastat
tyg och en billigare med engångspåsar. Av princip väljer jag bort
engångsmaterial och det blev den dyrare varianten. Det var tur det. Den
kompakta massan var tung att spritsa men anordningen höll. Närmare 80
halvmåneformade småkakor med fantastisk mandelsmak och kanske en aning för hög
sötma blev resultatet. Modernt recept enligt nedan:
400 g socker
400 g sötmandel
8-10 bittermandlar
1 helt ägg
2 äggvitor
Gräddas i mitten av ugnen på 150°C i c:a 12-15 min.
/Hanna (och Hanna)
1 comment:
Ja minns problemet från när jag hade nämnda bord och mandelkvarn! Det härrör sig från ytterligare en tidigare generation: din farmor Sigrid.
Post a Comment