Midsommar är över, men än kan vi fortsätta att njuta av jordgubbar och rabarber. Visserligen skulle det kunna påstås att jordgubbar med gräddmjölk och
socker är gott nog, men är inte alla sugna på en sötsyrlig, rosa och oemotståndligt
gullig tartelette?
Jag har fått inspiration från den eminenta bakbloggen Bake my day, snacka om ambitiös!
Mandelfyllningen i receptet är en snabbare, enklare (och
billigare) variant av frangipane, en klassisk mandelkräm som är väldigt
användbar och framförallt otroligt god. I en frangipane används mald mandel
istället för mandelmassa. Jag tyckte att mandelmassan gav en lite väl söt
fyllning och använde en droppe bittermandelarom, nästa gang gör jag nog ett
kilo frangipane istället. Då har jag en ursäkt att göra tarteletter varje dag
istället…
Tarteletten kräver lite förberedelse men å andra sidan är färdigställandet väldigt enkelt och alla moment kan göras dagen innan.
Gör så här:
6-8 tarteletter
Mördeg:
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
50 g smör skuret i kuber
1 msk kallt vatten
smör till formarna
Mandelfyllning
:
50 g smör
125 g mandelmassa
0,5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
ev 1 droppe mandelarom
Rabarbermousse:
2 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
ev. några droppar röd hushållsfärg
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att göra mördegen. Blanda vetemjöl, socker och
salt i en bunke eller I en hushållsassistent. Blanda ner ner smöret och
nyp/mixa samman till en smulig massa. Blanda snabbt ner det kalla vattnet så
att en smidig deg formas. Smörj tarteletteformarna med smör. Kavla ut mördegen
ca 3 mm tunn och klä tartelette-formarna med degen.
Gör mandelfyllningen genom att mixa mandelmassa och smör
till en homogen massa. Blanda ner grädden, mjölet och bittermandelaromen. Fyll
tarteletteformarna med mandelfyllningen.
Baka av i ugn i 12-14 minuter. Låt svalna innan skalen tas ut.
Gör rabarbermoussen genom att koka tunt skivad rabarber mjuk
tillsammans med sockret. Passera genom en sil. Blötlägg gelatinbladet i kallt
vatten i några minuter, karama ur dem och rör ner i rabarberpurén. Låt purén
svalna.
Vispa grädden fluffig och vänd ner rabarberpurén i grädden.
Om du vill ha en mer rosa puré, färga den med röd hushållsfärg. Låt moussen
stelna i kylen gärna över natten.
Innan servering, spritsa eller bred ut rabarbermousse och
dekorera med färska jordgubbar.
1 comment:
Mums, vad gott det låter.
Post a Comment