Friday, May 27, 2011

Sommarbål


En bål att bälga i mängder. Friskt syrlig och med en svalkande beska. Min sommarbål är baserad på det gamla ursprungsreceptet från Indien men med några nya inslag.

6 dl grönt te

2 msk citronsaft

1 dl koncentrerad flädersaft

3 dl torrt vitt vin

Limeblad

Is


Gör teet och låt det svalna. Blanda alla ingredienser kylskåpskalla i en skål med rikligt med is. Alla ingredienser utom isen kan blandas långt i förväg. Eftersom receptet inte innehåller någon kolsyrehaltig läsk går inget förlorat på att bålen får stå några timmar. Häll den gärna i termos och ta med till stranden. Njut i stora klunkar under solens strålar.


/Hanna

Bål? Skål!

Ahhhh… vem minns inte ungdomens glada båldagar. Varje fest måste ovillkorligen bjuda på någon sorts bål samt chips och ostbågar. Oftast utgjordes bålen av fruktsoda, sprit av osäkert ursprung och fruktcoctail från burk. Eftersom även spadet från frukten användes blev drycken vedervärdigt söt och alkoholhalten svår att utröna enbart genom att smaka på eländet. Några av mina vänner undvek sorgfälligt fruktbitarna med motivationen att de faktiskt kunde vara nyttiga. Detta pågick till den dag då ryktet spred sig att frukten drog till sig alkohol. Efter det såg jag dem på flera fester med plastmuggar fyllda med coctailfrukt från bålskålen och inget annat. Vara hur det månde med detta men bålen har faktiskt en mycket mer ärofylld historia än så.

Ursprungligen dracks punch, det internationella ordet för bål, i Indien. Ordet punch tror man sig också kunna härleda till siffran fem som på Hindi uttalas ungefär så. Fem är även de ursprungliga ingredienserna i en riktig punch; alkohol, socker, citron, te och vatten. Redan i början av 1600-talet spred sig punchtraditionen i England och därefter vidare till Sverige. Till att börja med använde man vin eller konjak som alkoholhaltigt bidrag till blandningen men redan på 1650-talet blev rom populärt. Drycken serverades redan på den tiden i stora, vida skålar, så kallade punsch bowls. I Sverige valde vi att göra vår punsch-bål på arrak, ett orientaliskt destillat av ris, sockerrör och palmsaft, och drycken blev omåttligt populär. Ursprungligen serverades den hemblandade drycken varm vid finare tillställningar men när man på 1800-talet kunde köpa den färdig på flaska dracks den allt oftare kall. Den Svenska punschen blev etablerad som likördryck och ordet bål (bowl) lämnades kvar för den som ville mixtra ihop fruktdrinkar i stora skålar hemma.

I sommar tänker jag göra mycket av just det, mixtra ihop fruktdrinkar i skålar. En stor fördel är att du och gästerna faktiskt kan sörpla i er en hel del utan att trilla under bordet, under förutsättning att du håller alkoholhalten nere. Recept på ett par sommarfavoriter kommer strax...

/Hanna

Monday, May 23, 2011

Tiblisis 1:4 Georgiskt ostbröd - Khachapuri

Jag tror att de flesta georgier skriver under på att att en riktig georgisk middag måste innehålla någon form av ostbröd - khachapuri. Ofta äts även brödet som fastfood, i handen på väg från ett ställe till ett annat. Det finns mängder av hål i väggen där det bakas khachapuri (dygnet runt). Absolut godast är de så klart nybakade och varma. Osten som används till bröden, Imureli eller Suluguni, har en speciell konsistens som påminner om en något mjukare Haloumi eller Saganaki (den som går att hitta i Sverige) Osten har en lite syrlig smak med inslag av lätt fermenterat hö. För att få rätt konsistens här hemma har jag mixat Provolone med fetaost och Havarti. Det är gott nog när inte Imureli eller Suluguni finns till hands.
Min absoluta favorit bland ostbröden är adjarisk khatchapuri från Batumi vid Svarta havet. Lustigt och passande nog är den adjariska khachapurin formad som en båt. Självklart är den fylld med ost men precis innan servering kläcker man dessutom i ett ägg eller två och plusar på ytterligare med stora klickar smör. Behöver jag berätta att det är fett gott!
Nedan har ni receptet på en av de vanligare khachapuri (den ni ser på bilden högst upp). Receptet räcker till två ostbröd.

3/4 dl mjölk

4 1/2 tsk torrjäst

1/2 tsk honung

50 g rumstempererat smör

1 1/2 tsk salt

1 krm malda korianderfrön

2 dl vetemjöl

100 gram provolone

100 g fetaost

250 gram Havarti

3 ägg

1/2 tsk salt

1/2 dl smält smör

Värm mjölken tills det är fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen och häll i honungen. Häll i det rumstempererade smöret, kryddorna och mjölet blanda väl i en matberedare eller för hand. Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda till en smidig seg deg. Pensla degen med smör och lägg den sedan i en bunke. Låt degen jäsa under duk på ett varmt och odragigt ställe i ca 1-2 timmar eller tills den har blivit dubbelt så stor. Förbered fyllningen under tiden. Riv Provolonen och Havartin i bunke. Smula ned fetaosten. Vispa äggen fluffigt och häll över osten. Häll i 1/2 tk salt och vispa ingredienserna till en fluffig hyfsat slät ostsmet. Ta fram degen och knåda den och dela den i 4 lika stora delar pensla dem med smör och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Ta sedan fram den och kavla ut varje deg till en ca 1 cm tjock cirkel. Lägg en degcirkel i som botten i en smord pajform. Se till så att kanterna når precis upp över pajformens kant så att inte ostsmeten rinner ut. Häll hälften av ostsmeten i den "degade" pajformen. Lägg över en utkavlad deg ovan på som lock och förslut kanterna noggrant. Upprepa det hela en gång till med de resterande degcirklarna och ostsmeten. Låt sedan Khachapurin stå i 10 minuter pensla dem sedan med smält smör. Ställ in i ugnen på 225 grader i 45 minuter eller tills ostbröden har blivit gyllenbruna. Servera som en rätt på buffébordet eller bara med en tomat och gurksallad till.

/Linda


Thursday, May 19, 2011

Tiblisi 1:3

Till den första officiella middagen på ambassaden bjöd jag och Lia på toast skagen och inkokt lax med pressgurka, nypotatis och hollandaise. - Mmm, precis som på Harpsund fick vi höra. Antar att det är ett gott betyg. Vad vi han mer? Janssons frestelse, Majonnäs, pannacotta med bär, havreflarn och några matiga sallader med goda dressingar till.



Inkokt Lax

1 kg laxfile med skinnet kvar skuren i ca 3 cm tjocka bitar.

1 1/2 l vatten

3 msk vitvinsvinäger

4 tsk salt

1 tsk socker

2 lagerblad

5 st vitpepparkorn (vi tog svartpepparkorn för vi hade ingen vitpeppar)

1 gul lök

1 morot

1 knippe dill

Koka upp alla ingredienserna till lagen i 5 minuter. Sänk värmen så att det slutar koka. Lägg ned filébitarna och låt sjuda försiktigt i ca 6 minuter. Ställ ned kastrullen i iskallt vatten (gärna med is) och kyl av. Servera laxen kall med kokta primörsparris, eller pressgurka, nypotatis och Hollandaise.

/Linda

Tiblisi 1:2

Köksfranska regerar i mitt och Lias kök. Det fungerar hyfsat. Betydligt lättare blev det när vi hittade Svenska institutets kokbok på ryska. Vem om ingen annan än Carl-Jan har lagt sin välsignade hand över kokboken. Det känns skönt att jag inte behöver vara orolig över kvaliteten på recepten. Nu blev det genast mycket lättare att förklara och arbeta tillsammans. Tror nog det här kommer att gå hur bra som helst!


Linda

Tiblisi 1:1

Har precis fått hela inköpslistan översatt till vinrankor. Georgiska är kanske det vackraste skriftspråket i världen!

Så nu bär det av på jakt. Ansjovis verkar vara svårt att hitta likaså vaniljstänger. Tur då att de finns med i bagaget! Dragon var en annan krydda som översättaren skakade på huvudet åt. Konstigt eftersom det till och med går att hitta dragonläsk!? Efter att ha smakat den inhemska dragonen inser jag dock att den skiljer sig ganska kraftigt från den franska dragonen som jag är van vid. Den lokala varianten har betydligt maffigare lakritstoner.

/Linda


Monday, May 09, 2011

Gotländsk whisky


Gotland rimmar på Skottland.
Ja, men är det verkligen skäl nog att göra whisky på ön?
Nä, det skulle jag inte vilja påstå men visst är det kul att det sker. I juni i år beräknar Gotland Whisky AB kunna dra igång pannorna för en första destillering av lokalt odlad gröda. Spriten skall sedan lagras på ekfat minst tre år för att kunna kallas whisky och under den perioden ligger de tryggt förvarade under jord på området vid det gamla sockerbruket i Roma. Pannorna är på plats liksom stor del av övrig utrustning och som besökare guidas man runt i en värld som är lika delar spöklik industrihistoria och nytänkande dito. Företaget och projektet genomsyras av en ekologisk och återbrukande tanke vilket tilltalar mig. Att Gotland är en turistö med god mat- och dryckestradition kommer också att ge extra skjuts till verksamheten. Det ska bli mycket intressant att se vad som händer om några år, när vinnäringen vuxit till sig och den första färdiga whiskyn tappas ur tunnorna. Jag återkommer med säkerhet i ämnet.
/Hanna

Sunday, May 08, 2011

Georgien och Tiblisi

Hej, vänner

Packar det sista för resa med destination Tiblisi för att lära svenska ambassadens kock att göra pressgurka (och annan svensk husmanskost). Vad jag har i väskan? Ättika, Svecia, Herrgård, Grevé och brännvinsost. Vad jag hoppas ha med mig tillbaka, selguni, chatchapuri, spett till Shashlik och mängder av spännande recept. Hoppas dessutom att jag hinner göra några matnyttiga inlägg här under tiden jag är där.

/Linda

Wednesday, May 04, 2011

Svenskt vin




En tanke: det odlas vin i Sverige och det gör mig glad.

I mars blev jag inbjuden till seminariet Vinlandet Sverige i Kristianstad. Bara i Skåne finns ett fyrtio-tal vinbönder som väntar på ögonblicket då det är dags att få ta steget in i vinvärlden på riktigt. På Öland arbetas det för fullt med en försöksvingård med portugisiska experter vid rodret. På Gotland har det odlats vin länge. I Flen görs utmärkt och prisbelönt eis-wein. Jag tror verkligen att vi är på väg mot något stort. Inte Bordeaux och Bourgogne, men något annorlunda, något unikt och intressant. Vin på svenska villkor. Kallklimatsodling på ny nivå. Vad det blir av den här resan är det ingen som vet. Men jag är glad att det finns pionjärer som med hårt arbete och brinnande lust har tagit oss så här långt. Det kryddar mitt liv och kittlar min nyfikenhet. Bra jobbat!

/Hanna

Öl och ost!

Jag vet att jag inte varit så synlig på bloggen på sista tiden och ber ödmjukt om ursäkt. Skulle ni dock vilja träffa mig live är måndag en god dag för detta. På aftonen gör jag nämligen premiär på Malmö Brygghus, med en öppen provning av deras fantastiska öl med likaledes underbara ostar från Möllan ost. Förhandsbokning på bryggeriet.
Kom, kom, kom!
/Hanna

Monday, May 02, 2011

Klarbärskräm med kardemummadoftande havresmul






















Jag avskyr att rensa lådor, göra ordning i skafferiet och mest av allt frosta av frysen. I går gick det inte dra på det längre, det var dags att avlägsna isbergen och göra plats för vår, sommar och höst. Jag vågar inte spekulera i när detta gjorde senast, men när frysta fläderblommor från 2008 dyker upp inser jag att frysen har varit förpassad till en mindre istid. Lite gladare blir jag över senhöstens infrysta märgben och några påsar med äppelmos på fjolårets Cox orange. I takt med att isen smälter duggar matminnen och inspirationen tätt. Och med ens inser jag att det här kanske inte är så dumt ändå. Det är lite som att bläddra i en dagbok eller i en kär gammal skivsamling. Se där - Lenas klarbär från Brösap! De är definitivt värda att förädlas och förmedlas vidare. (självklart går det att göra det här med körsbär istället för klarbär)

Klarbärskräm
500 g urkärnade klarbär

1 1/2 - 2 dl socker

1 inkråmet av 1 vaniljstång

3 dl vatten

1/2 pressad citron

3 1/2 msk maizena

Häll klarbären, sockret, vaniljstången och det urgröpta inkråmet i en kastrull. Häll över vattnet och låt allt koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Pressa i citronsaften och smaka eventuellt av med mer socker om det behövs. Häll i Maizenan och låt koka i ytterligare 1-2 minuter.

havresmulor
2 dl havregryn

3/4 dl socker

50 g smör

1 1/2 tsk kardemumma
Blanda alla ingredienser och platta ut degen i en ugnsfast form. Grädda på 225 grader i 20 minuter. Ta ut formen efter 5 minuter och rör om så att degen smular sig. Ställ in igen och och gör samma sak efter ytterligare 5 minuter. Ställ tillsist in formen en sista gång och grädda i ytterligare 10 minuter.

Servera krämen varm som kall med vaniljglass och kardemummadoftande havresmulor.

/Linda

Påsktraumatiskt äggsyndrom

Jag vet att aktiviteten på bloggen inte har varit särskilt frekvent på sista tiden. En av anledningarna är fint väder, en annan att det skrivs mycket på annat håll. Jag hoppas att det blir betydligt fler inlägg i maj än vad vi har bjudit på under april. Med andra ord ses vi här snart igen! Till dess får ni ett smakprov från påsken här.


/Linda