Tuesday, January 25, 2011

Indiskt tema på Enter

Så var det dags igen. Denna gång fick tjejerna experimentera med indiska smaker. Vilket de klarade av utan problem. Eller snarare det hela höll på att gå över styr och om det inte hade varit för en av tjejerna så hade det slutat i smakmässig katastrof! Nedan är recepten på det ni lagade och lite info. Kika även här och här så hittar ni resten av recepten.

Masoor dal är det indiska namnet på röda linser. Kokta blir det grynigt grötiga och passar därför utmärkt i grytor och soppor. Ghee, som du finner i ingredienslistan, är ett klarat smör som ofta används i pakistansk och indisk matlagning. Hittar du inte ghee går det bra att skira smör och låta det svalna för att sedan använda till receptet.

Väljer du en mustig men mild curry så brukar middagen passa så väl rena barnsliga smaklökar som trötta tränade tungor. Vid vuxenkalas väljer jag tyngre doningar.

Linsgrytan kan ätas helt vegetarisk med ris till. Vill man kan man addera kycklingklubbor som i fallet nedan. Själv brukar jag kila i väg runt hörnet till närmsta indiska restaurang och köpa naanbröd medan linserna står och puttrar. Jag äter sedan min dal i en djup skål med skeden i ena handen och naanbrödet i andra. Föredrar ni mer krispigt tillbehör så testa papadums från närmsta snabbköp.

Masoor dal

1 ½ dl kokta röda linser

3 msk ghee eller vanligt smör

1 msk neutral olja

2 msk curry av valfri sort och styrka

4 gröna kardemummafrön

1 lagerblad

2 små finhackade gula lökar (ca 2 dl)

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 liten finhackad morot (ca 1 dl)

3 finhackade tomater

2 dl kokosmjölk

Smält smör och häll i oljan på hög värme. Häll i curryn, lagerbladet och kardemummafröna när smöret har slutat fräsa. Rör om hela tiden så att det inte bränns och tills det doftar. Sänk värmen och häll i lök, vitlök och tomatpuré. När purén har övergått i lätt brunaktig ton häller du i den finhackade moroten, tomaterna, de kokta linserna och till sist kokosmjölken. Låt allt stå och puttra i 20-25 minuter på låg värmer.

Tandooriklubbor

8-10 kycklingklubbor

300 g kålrot

1 tsk tandoorikrydda

2 pressade vitlöksklyftor

2 kanelstänger brutna på hälften

2 krm nystött spiskummin

2 msk neutral olja

salta och peppra efter smak

Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form. Skär kålroten i mindre, ½ cm, tjocka bitar och lägg i ugnsformen. Pressa över vitlök, lägg i kanelbitarna och den nysstötta spiskumminen. Salta och peppra efter smak. Häll över oljan och blanda runt ingredienserna så att allt fördelar sig jämnt. Ställ in i ugnen i ca 50 minuter på 200 grader.



/Linda

Monday, January 24, 2011

Jag går i barndom


För ungefär hundra år sedan, när jag var ett litet barn och gick i skolan, fanns en rätt som hette lapskojs. Ett udda namn på en enkel anrättning hatad av tusentals skolbarn och älskad av ett fåtal. Till den lilla skaran lapskojsälskare sällade jag mig redan i ettan och slevade glatt in den märkliga röran några gånger per termin de efterföljande sex åren. Så flyttade vi från Stockholmsregionen söderöver och mina lapskojsdagar var över.

Igår, emellertid, kokte jag tunga till ett annat matprojekt och bad min familj smaka av.

- Det här skulle man ju kunna göra lapskojs av, kläckte maken ur sig och så blev det.

Dagens sedan länge glömda husman är alltså lapskojs på överbliven tunga.

4 port

400g kokt oxtunga skuren i små bitar (kan bytas mot överbliven julskinka)

12 medelstora potatisar

2 msk smör

½ dl matlagningsgrädde

lite buljong från tungakoket

salt

peppar

inlagda rödbetor

klippt dill (nä, det är det inte till orginalet men jag vill ha det så!)


Och resultatet? Jo, det är faktiskt precis så gott som jag minns det.

/Hanna

Vitkålssallad med rostade kumminfrön...

...för vinterglåmiga dagar. Behöver jag säga mer? Nej faktiskt inte läs här, här och här istället.

200-300 g tunt hyvlad vitkål

1/2 citron

2 msk en mjuk och len neutral raps- eller olivolja.

1 - 2 msk rostade kumminfrön

Hyvla vitkål tunt, med hjälp av en mandolin eller baksidan av en osthyvel, och lägg i en skål. Pressa över citron och häll i olja. Salta blanda runt och låt stå i minst 30 minuter så att vitkålen mjuknar. Rosta kumminfrön och strö dem över vitkålen.

/Linda

Citrussallad med mynta, rostade cashewnötter och kondenserad tmjölk






















Nu pikar de flesta citrusfrukter. Det är nu dom är som godast. Så passa på och gör en sallad på "solägg" från sydligare breddgrader.
Skala och filea blodgrapefrukter, apelsiner, blodapelsiner, mandariner, citroner och lägg dem i en skål. Finhacka mynta och strö över. Pressa massor av saft, från färska limfrukter, över de fileade citrusfrukterna. Rosta cashewnötter och strö över. Rippla rikligt med söt kondenserad mjölk över hela härligheten och glöm för en kort sekund att det fortfarande är vinter!

/Linda