Monday, November 29, 2010

C- och A-vitamin, alfakaroten och betakaroten



Det må bara finnas ett A och C-vitamin ovasett om det förtärs naturligt via en morot eller via ett piller. Men här är beviset varför det inte funkar lika bra i piller form som i naturlig form. Här är ett recept på en minsestrone med citrus- och ricottaröra. En värmande soppa i vintermörkret som är fullspäckad med vitaminer och antioxidanter.

Linda

Julkaravan 2010

Är ni redo för mer jul på Möllan? Den 7 december drar vi igång årets upplaga av julkaravan. Vill du lära dig att koka kola på dadelsirap? Eller stoppa din egen julkorv? Baka Möllevångens juldrömmar? Hitta nya spännande användningsområden för ingefära, kanel och saffran? Vi provar gamla smaker i ny tappning och smaksätter traditionella rätter på nytt vis. Vi prata jultraditioner förr och nu och låter er följa med på julkryddornas spännande färd världen över.
/Hanna

Sunday, November 28, 2010

Årets glögg är fjolårets!

Inför Möllans ost´s provning på temat var vi ett par stycken som satte oss för att prova delar av årets juldryckssortiment mot säsongens populäraste ostar. Portvinerna var bra som alltid, öltillverkarna levererar extra goda och välbalanserade drycker till jul och glöggtillverkarna gör som de brukar. Skeppar ut sötsliskigt ”folklig” dryck med föga genomtänkt smaksättning av en halvkass basvara.
Sedan flera år tillbaka envisas jag därför med att krydda min egen glögg. Det gör jag inte i år. En av glöggarna vi provade var nämligen Kronovalls Vinstlott Glögg, öh… förlåt Vinslott Glögg ska det vara. Den finns i år endast i beställningssortimentet men på mitt närmaste systembolag var man i fjol lite väl optimistiska på inköpsavdelningen. Flera lådor av Kronovalls glögg blev kvar efter julhelgen. Hade man nu varit ett vinstdrivande företag hade dessa flaskor reats ut till halva priset efter nyår. Bolaget ställde istället undan lådorna i inväntan på årets julsäsong. Söt, alkoholstark och välkyddad som den är har nu glöggen mognat och åldrats med stil under året. Vinet i sig uppvisar mogna, varma och runda toner medan kryddningen fortfarande känns fräch men fint integrerad. Som helhet en fantastisk upplevelse av balans mellan sötma och kryddhetta, moget tillbaklutat och ungdomligt sting.
/Hanna