Monday, September 27, 2010

Äpplepaj för intoleranta























Det är inte helt lätt att laga goda desserter till någon som både är glutenintolerant och mjölkallergiker. Här är ett recept som alla gillar. Du behöver med andra ord inte tänka på att du måste laga en "vanlig" paj också. Med sitt krispiga täcke av knäckigt nötiga smak och syrliga äpplen är pajen en publikfriare utan dess like .

5 syrliga äpplen

100 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl havregryn (använde fiberhavre, vilket fungerade utmärkt)

1 1/2 dl socker

1/3 dl kokosflingor

1/2 dl finhackade hasselnötter

2 msk mörk sirap

Klyfta äpplena i lagom storlek ca 1/2 cm tjocka. Lägg dem i en form. Smält smöret i en kastrull och blanda ned övriga ingredienser. När alla ingredienserna har blandats, sockret börjat smälta och en lätt nötig kokosdoft börjar sprida sig så är smeten klar. Fördela den gryniga smeten över äpplen och ställ in i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Servera direkt med tofuglass, vaniljglass, vaniljsås eller Oatleys havrevaniljsås.

/Linda

Butlers Lammlåda

Carl Butler gick hur tiden den 21 september.
I helgen mindes jag honom genom att bläddra i hans gedigna receptskatt som han lämnade efter sig. Jag fastnade för lammlådan. Laga själva så förstår ni varför.

6 personer, 1 1/2 timme

1 stor aubergine

10 potatisar

2 paprikor

1 gul lök

1 burk hela tomataer

600 g lammfärs

1 dl kokt ris

3 msk rivebröd ( jag uteslöt rivebrödet vilket fungerade utmärkt)

3 msk margarin

1 tsk timjan (jag hade 2 tsk)

2 stora vitlöksklyftor

3 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 dl vitt torrt vin

Skiva auberginen och potatis i tunna skivor. Dela paprikan i mindre bitar och skiva löken. Ta upp de hela tomaterna ur burken och dela dem på hälften. Blanda kött, ris och ev. rivebröd.
gör en kryddblandning av timjan, salt, den pressade vitlöken och svartpepparn. Varva potatis, grönsaker, kött, potatis, grönsaker, kött, potatis och grönsaker. Strö kryddblandningen och ca 1 msk tomatsaft från burktomaterna mellan varje varv. Avsluta med grönsaker överst. Klicka över smöret och häll över vinet och sätt sedan in formen i ugnen på 225 grader. Ta ut formen efter 30 minuter. Pressa ned lammlådan med en slev för att inte innehållet ska krympa i hop mot mitten och för att vätska ska pressas upp från botten och upp över de översta lagren av lammlådan. Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare i 30 minuter eller tills potatisen har blivit mjuk.

Servera med en grekisk sallad och tzatziki till.

Tack för maten Butler!

Linda

Thursday, September 16, 2010

Äppel päppel


Så är det dags att ta hand om äpplena igen. I år har jag tänkt använda mig av en ny taktik. Istället för att planera in en helg då alla äpplen ska tas omhand och förvällas, kokas mos på och göras dricka av så tar jag lite i taget. På så sätt kanske det blir åtminstone något gjort och  ångesten över äppelkriget lättar något. 

Första omgången mos kokade jag idag enligt följande:

2 kg äpplen
1,5 + 0,5 dl vatten
2 dl socker

- Kärna ur och skala äpplena samt skär dem i små bitar.
- Lägg äppelbitarna efterhand som du skär dem i en kastrull med mycket vatten (för att de inte ska bli bruna).
- Häll av allt vatten och sätt till 1,5 dl kallt vatten. Sätt kastrullen på plattan på medelhög värme.
- Kör äppelskalen i mixer med 0,5 dl vatten tills det blir en gröt.
- Tillsätt äppelskalen till äppelbitarna i kastrullen.
- Koka under omrörning på medelhög värme tills äpplena går att mosa.
- Tillsätt sockret och rör tills moset är slätt (använd stavmixer om du vill ha det helt slätt fort).
- Häll upp moset i burkar som fått ligga i kokande vatten minst 5 min precis innan (glöm inte locken).

Jag äger ingen passervagga. Varje år vid äppeltid tänker jag att jag måste skaffa en men det har inte hänt än. Eftersom jag ändå gärna vill få med den fina smaken från skalen har jag i år uppfunnit detta recept. Det verkar funka!
/Hanna

Tuesday, September 14, 2010

Lovade lingon.

Jag utlovade i måndagens radioprat recept på enkla lingonsylten och här kommer den således:

2 dl vatten
7 dl socker
1 1/2 l lingon

- Rensa o skölj lingonen samt lägg i kastrullen.
- Tillsätt vatten.
- Koka upp och låt koka i 15 min.
- Ta grytan av värmen och tillsätt sockret.
- Rör tills sockret löst ut sig.
- Rör om då och då tills sylten svalnat. (Detta är för att inte bären skall flyta upp till ytan och vätska och socker lägga sig på botten.)
- Häll upp i burkar som fått ligga minst 5 minuter i kokande vatten precis innan påfyllningen.

Enkelt va? Jag räknade snabbt ut att sylten kostar mig ungefär hälften så mycket som den i affären. Den hemgjorda smakar dessutom mycket mer och intensivt eftersom den innehåller en större andel bär och mindre socker än bortgjord dito.
/Hanna

Sunday, September 12, 2010

Jag känner mig rik!


Under min uppväxt var skogen den självklara platsen att spendera hösten helger. Vi barn tog på svamglasögonen och letade kantareller, trattisar och Karl Johan. Vi vadade genom blåbärsris och klev över lingontuvor med bärplockaren i handen. Fick stövlarna fulla med iskallt myrvatten när vi plockade hjortron och tranbär. Och aldrig kände man sig så rik som när man gick hemmåt på eftermiddagen med hinken full med bär och korgen med svamp. När familjen köpte sommarhus skördade vi på hösten det som såtts och satts under våren. Vi syltade, saftade, förvällde och frös in. Bönor, spenat och mangold. Gurkor och rödbetor. Burkar och flaskor i rader i skafferi och jordkällare.

Nu bor jag sedan många år i Malmö. Det är svårt att odla så mycket här och skogen (i den mån det finns någon i närheten) är för mig okänd terräng. Breda promenadstråk sträcker sig genom välordnade boklundar med tusentals flanerande stadsbor som hälsar hurtigt när man passerar. Här hittar jag ingen svamp och inga bär heller för den delen.

Här om dagen passerade jag dock Möllevångstorget med kontanter på fickan. Där låg lingonen förföriskt röda. Kantarellerna lyste gyllengula och bönorna såg så härligt nyskördade ut. Ett par dagar senare är frysen full med grönt och på hyllorna i skafferiet står burkarna på rad. Och känslan är nästan densamma som efter en bra helg i skogen. 

Thursday, September 09, 2010

Kloster E + Heta kräftor = sant

Oj, ibland blir det så bra. Man blir så glad. Alla bitar faller på plats och smakerna gosar ihop sig i munnen på ett alldeles speciellt sätt. De liksom hånglar intimt men varsamt med varandra. Kloster Eberbach (kabinett) och Lindas härliga heta kräftor var precis en sådan upplevelse. Den rekommenderas varm till helgen om ni inte har något bättre för er (vad som nu skulle kunna slå detta).

Monday, September 06, 2010

Heta kräftor för kalla dagar

Med tanke på att inget recept på varma heta kräftor dök upp i fredags, kan jag förstå om ni tror att det talades alldeles för mycket i nattmössan och att jag låg belägrad av sju sorters huvudvärk påföljande dagar. Men icke, så var inte fallet, jag lovar. Det är nästan så att jag önskar att ovannämnda beskrivning stämde.
Boven i dramat var tyvärr varken för högt sjungna kräftvisor på natkröken utan snarare en envis, hest kraxande och seg förkylning. Men till slut blev det av och resultatet blev något som du enkelt kan ro i land med på 20 minuter. Dessutom visade det sig vara bästa postförkylningsmaten, som väckte smak- och doft sinne till nytt liv.
Med tillbehör som Curryfräst potatissallad (färskpotatis kan bytas ut mot vinterpotatis), majonäs och kokta majskolvar hsr du en festmiddag - ett ess i rockärmen under kalla höst- och vinterdagar då något värmande behövs. Doktor Linda ordinerar er att intaga denna rätt året runt!

1 låda frysta flodkräftor. Vi kollade in några kräftester och bestämde oss sedan för Ica:s kinesiska jumbokräftor.

kräftspadet från kräftorna

3-4 röda chilifrukter av spansk pepparsort delade på längden

2 lagerblad

1/2 tsk spiskummin

2 kvartade gula lökar

1 33 cl flaska bayerskt öl

1 knippe dill

Häll kräftspadet från kräftorna ned i en kastrull. Tillsätt chilin, lagerblad, spiskummin och den kvartade löken. Häll i ölen. Låt lagen koka upp och sjuda i hop i ca 10 minuter. Lägg i kräftorna och stäng av värmen lägg i dillen och låt stå i 10 minuter.

Smaklig spis
Linda